Sekolah Tahfiz pilihan ibu bapa sekarang dan masa depan Muslim

Sekolah Tahfiz pilihan ibu bapa sekarang dan masa depan Muslim


Bookmark and Share Share to facebook
User Post    

1/24/2013 12:48:26 PM

BD-biodinar1

Member since: 8-2011
Total Post: 527

1/24/2013 12:48:26 PM

Sekolah tahfiz pilihan ibu bapa

SUARA alunan ayat-ayat suci al-Quran memecah kedinginan suasana pagi di Sekolah Menengah Islam IQKL (IQKL), Pinggir Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.

Hanna Farihin Mohd. Fadglullah, 16, juga tidak ketinggalan mengikuti kelas pada hari tersebut. Minat dan cintanya untuk menghafaz al-Quran begitu mendalam.

"Menghafal al-Quran tidak susah kerana saya mempunyai minat yang mendalam. Cara saya menghafal ialah dengan membaca dulu ayat-ayat tersebut, kemudian baca terjemahan sebelum mula menghafalnya," katanya yang lebih mesra dengan panggilan Hanna.

Sejak memasuki sekolah tahfiz swasta kendalian IQKL Sdn. Bhd. dua tahun lalu, Hanna mula menghafal satu muka surat al-Quran setiap hari. Adakalanya dia mampu menghafal sehingga tujuh muka surat.

Akhirnya dalam tempoh dua tahun tiga bulan, Hanna berjaya menghafal 30 juzuk al-Quran. Biasanya para pelajar IQKL diberi masa untuk menghafal al-Quran dalam tempoh antara lima tahun bermula dari tingkatan satu hingga lima.

Kecemerlangannya tidak terhenti di situ. Anak kelahiran Rawang itu turut mencatat 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun lalu. Kini, dia menumpukan perhatian terhadap penghafazan bersanad selain mencapai cita-cita menjadi doktor suatu hari nanti.

PARA pelajar wanita tekun menghafaz al-Quran di Akademi Darul-Huffaz, Kajang.

Perubahan

Jika beberapa dekad lalu, pengajian di sekolah tahfiz dipandang sepi segelintir masyarakat, para pelajarnya dianggap tidak mempunyai masa depan cerah dan sukar mendapat pekerjaan terutama dalam bidang profesional kecuali menjadi imam masjid atau tugas-tugas berkaitan agama.

Sekitar tahun 2006, penulis pergi ke sebuah sekolah tahfiz yang terletak dalam sebuah ladang kelapa sawit di Johor Bahru, Johor. Keadaan bangunannya cukup daif, menggunakan air perigi dan bilangan pelajar tidak sampai 10 orang. Kewujudannya mengundang syak wasangka kepada penduduk sekitar. Pengajian hanya berasaskan menghafaz al-Quran semata-mata.

Pelajar-pelajar tahfiz ketika itu dilihat mengutip derma di stesen-stesen minyak atau kawasan tumpuan orang ramai bagi pelbagai tujuan seperti pembiayaan pengajian dan pengurusan tempat tersebut.

Bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, institusi tahfiz atau sekolah tahfiz semakin berkembang. Jika melayari internet, pelbagai sekolah boleh diakses. Ibu bapa pula semakin berminat menghantar anak-anak mereka ke sekolah berkenaan sehinggakan pihak sekolah terpaksa menolak permohonan kerana kekurangan tempat.

Adakah sekolah tahfiz ini telah mengalami evolusi? Apakah magnet yang menyebabkan sekolah tahfiz menjadi pilihan mereka?

IQKL misalnya, ditubuhkan pada 1997 ketika itu dikenali sebagai Institut Quran Kuala Lumpur dan hanya mempunyai seramai 50 orang pelajar. Kini, ia beroperasi di sebuah bangunan lima tingkat di Pinggir Taman Tun Dr. Ismail dengan pelajar seramai 230 orang.

SUASANA kelas akademik di Sekolah Menengah Islam IQKL.

Sistem pendidikan berteraskan hafazan 30 juzuk al-Quran, namun IQKL menyediakan sistem akademik aliran sains teras berpandukan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Para pelajar belajar sepenuh masa dan tinggal di asrama. Selain itu, terdapat dua makmal untuk kegunaan kelas biologi, kimia dan fizik.

"Visi kami ingin melahirkan golongan hafiz yang faham al-Quran, sahsiah dan akhlak yang baik. Selain itu, kami juga mahu melahirkan golongan profesional yang hafiz.

"Kami juga amat menitikberatkan kualiti pelajar termasuk berkeperibadian yang baik. Sebab itulah, pelajar dilatih melakukan terjemahan al-Quran. Ketika ini, guru-guru kami dalam proses menterjemahkan al-Quran khusus bagi memudahkan para pelajar memahami terjemahan al-Quran.

"Lajnah pentashih kitab tafsir tersebut dilakukan oleh pensyarah Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia," kata pengetua IQKL, Nor Azimah Mohd. Ghazali ketika ditemui baru-baru ini.

MESKIPUN sepenuh masa menghafaz al-Quran, para pelajar Akademi Al-Quran Cinta Madinah tetap yakin akan berjaya mencapai cita-cita masing-masing.

Menurut Nor Azimah, IQKL mempunyai tiga Lembaga Pengarah iaitu Tengku Datuk Seri Hamuddin Tengku Othman, Datuk Mohamad Hassan Mukthar Mohd. Ali dan Mohd. Fuzi Ahamad. Ia ditubuhkan bukan berasaskan keuntungan dan turut menaja 25 pelajar anak-anak yatim.

Bagi menjamin kualiti pelajar, syarat-syarat kemasukan juga ketat seperti memperoleh minimum 4A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), perlu menghadiri temuduga, ujian pembacaan al-Quran dan lain-lain.

Dalam pada itu, Akademi Darul-Huffaz yang berpusat di Taman Putra, Kajang pula mempunyai visi menjadi akademi tahfiz dan sains terbaik di dunia dengan melahirkan hafiz-hafiz al-Quran profesional.

"Ia dapat direalisasikan dengan memberi penekanan serius terhadap kanak-kanak dalam pendidikan tahfiz selain memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat untuk menghafal al-Quran.

"Kami juga mempunyai matlamat melahirkan bakat-bakat dalam pertandingan Johan Tahfiz Kebangsaan dan Antarabangsa," kata pengasasnya, Lokman Shazly Al-Hafiz Al-Maulawi Zaharin.

Ditubuhkan pada tahun 2007, akademi berkenaan kini mempunyai seramai 120 pelajar yang terbahagi kepada sepenuh dan separuh masa. Mereka berumur antara setahun hingga 60 tahun. Pendidikan akademik berasaskan sains turut diajar di akademi tersebut.

PERMAINAN ping-pong antara aktiviti yang dilakukan pelajar di Akademi Al-Quran Cinta Madinah pada waktu petang.

"Bagi pelajar sekolah rendah dan menengah kami menyediakan akademik berasaskan sains tulen. Tujuannya ialah apabila dewasa kelak mereka dapat melanjutkan pengajian ke peringkat tertinggi termasuk ke luar negara dengan pelbagai pilihan kerjaya profesional," katanya.

Menurut Lokman, penubuhan akademi tahfiz sains tersebut juga berbeza daripada konsep sekolah tahfiz konvensional yang sebelum ini banyak bergantung kepada sumbangan orang ramai.

"Kami mengenakan yuran pengajian pada harga berpatutan, menyediakan asrama, kawasan riadah, makanan dan perkhidmatan dobi kepada para pelajar. Justeru, para pelajar boleh menumpukan sepenuh perhatian terhadap pengajian.

"Pelajar mempunyai jadual harian yang ketat termasuk menghafal al-Quran setiap hari yang diselang-selikan dengan pengajian akademik," katanya.

 


Fenomena baru menggemparkan dunia internet
Malaysia! Jana pendapatan sambilan RM100-
RM500 sehari dari rumah! X perlu jual
barang, X perlu buat loan,
http://www.biodinar.com/biodinar1

1/24/2013 12:49:18 PM

BD-biodinar1

Member since: 8-2011
Total Post: 527

1/24/2013 12:49:18 PM

Bonus rm21,345 untuk anda walaupun tak pandai menaja! Sistem auto spillover 4x15! Dapatkan limpahan downline secara automatik dari upline/syarikat!
Bonus percuma untuk anda tahap 1=rm870
Bonus anda tahap ke 2=rm21,345
Bonus anda tahap ke 3=rm429,000
daftar segera dapatkan tempat terawal dalam sistem kami!

Dapatkan beribu-ribu downline PERCUMA dalam SISTEM SPILLOVER 4X15 GLOBAL....BONUS MENANTI ANDA SEHINGGA RM21,345 SEBULAN WALAU PUN ANDA TAK PANDAI MENAJA!

daftar percuma di sini=PERCUMA SEPANJANG HAYAT ANDA~dapatkan bonus RM500 dalam 24 jam:


http://www.biodinar.com/daftar.asp?ref=biodinar1


Daripada:
En Shah Jehan
0172378001
linda.aziz73@gmail.com
Follow Blog Panduan Usahawan Internet Menjana RM250,000.00 Segera!
http://azlinda2.wordpress.com/ Like Fan Page Facebook Sejuta Kawan baru “Kelab Cari Jodoh-Kawan-Jawatan Kosong-Bisnes Malaysia” : http://www.facebook.com/mudahmy2 LIKE & SHARE TQ!ANDA ADA RM10? Anda mahu bonus lumayan RM1,000 dalam 7 hari? RM5,000 MASYUUK DALAM AKAUN BANK ANDA DALAM 30 HARI? Cara paling senang anda hanya perlu daftar dan letakkan iklan anda di web site iklan percuma ini. IKLANKAN BISNES ANDA DAN PADA MASA SAMA JANA BONUS RM50,000 SEBULAN DIWEBSITE INI! JIKA ANDA TAK ADA BISNES=JADIKAN IKLANDINAR INI BISNES ANDA! Setiap kali ada yang daftar di bawah anda akan terima bonus RM2 dan seterusnya komisen 7 level sehingga RM1,000,000! Wow daftar sekarang rebut tempat terawal kerana setiap hari beribu-ribu pelawat membuka website ini! Daftar percuma di : http://goo.gl/tJpkL dan dapatkan segera income lumayan di bawah! Anda modal RM10 sahaja dan kenalkan 10 kawan maka bonus serta merta anda = RM20! Penuhkan segera hingga level 5 maka bonus anda RM50,000 sebulan! Simple buat duit di internet!
Plan Perak RM10 sahaja
Level 1 10 ahli x komisyen RM2 = RM20
Level 2 100 ahli x komisyen RM1 = RM100
Level 3 1000 ahli x komisyen RM1 = RM1,000
Level 4 10,000 ahli x komisyen RM0.5 = RM5,000
Level 5 100,000 ahli x komisyen RM0.5 = RM50,000
Level 6 1,000,000 ahli x komisyen RM0.5 = RM500,000
Level 7 10ahli x komisyen RM2 = RM0.1 = RM1,000,000
JUMLAH BONUS MILIK ANDA = RM1,556,120 VIP CEPAT KERANA KOMISEN DIBAYAR REALTIME TERUS KE AKAUN BANK ANDA SETIAP HARI!
5 step strategi pantas jana RM30,000-kempen 1 rumah 1 pemilik kedai online Biodinar Halalan Toyiba! JOIN NOW FREE! http://goo.gl/WU8lq BONUS TERUS MASUK AKAUN BANK ANDA DALAM 24 JAM! 1 klik dapat RM100! 100 KLIK ANDA DAPAT RM10,000 SEBULAN! MAKSIMA INCOME ANDA RM450,000! Join sekarang! Jana RM500 dalam 24 jam! >>Teknik pantas jana wang RM5,000 modal hanya RM10 sahaja~portal iklan percuma terbesar Malaysia-daftar free di: http://goo.gl/tJpkL LIKE & SHARE TQ! Follow my twitter= https://twitter.com/azlinda2

 


Fenomena baru menggemparkan dunia internet
Malaysia! Jana pendapatan sambilan RM100-
RM500 sehari dari rumah! X perlu jual
barang, X perlu buat loan,
http://www.biodinar.com/biodinar1


Senarai ke 1 hingga 2 dari 2

Post Reply  
Message
  Please login first to post thread
Please read our forum rules before you post thread
 
 


Roi Harian Mac di Lancar 2014
Drimbalife Bakal Lahirkan Jutawan 2014
Drimbalife Bakal Lahirkan Jutawan 2014
Roi Harian Mac di Lancar 2014